În data de 09 iulie 2022, în localitatea Codru Butesii, aparținând de orașul Șomcuta Mare, a avut loc cea de a II – a ediție a obiceiului folcloric de cosit iarba, „Hai la coasă cu codrenii”.
Organizatori au fost: Primăria orașului Șomcuta Mare, reprezentată de dl. primar, Gheorghe Buda, viceprimar, dl. Cioltea Dragomir și Consiliul local Șomcuta Mare. Partener pentru prezentarea, coordonarea și buna desfășurare a evenimentului a fost Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ,,Liviu Borlan” Maramureș, reprezentat de maestrul coregraf, prof. Grigore Simionca, iar partener media a fost Televiziunea Maramureș TV, reprezentată de d-na Ramona Tomoiagă. Evenimentul a avut loc pe ograda gospodarului – familia Florian Ghiță – Florentina, Andrei și Marius, fiind principalii organizatori, pregătindu-se așa cum le stă bine unor gospodari harnici ai satului, cu bucate și mâncăruri alese, băutură, dar și cu ceterași de seamă, în frunte cu Sorin Ghedan. De asemenea, pentru reușita acestei manifestări au contribuit și sprijinit o bună parte dintre săteni, oameni de bine, care au fost alături de gazdă. Au participat un număr de peste 150 de oameni, îmbrăcați în straie tradiționale de sărbătoare, tineri, vârstnici, oameni pricepuți ai locului, dar și oaspeți, iubitori de artă și frumos, o parte dintre studenții de la Universitatea din Baia Mare, coordonați de d-na conferențial doctor, Delia Suiogan. La întreținerea atmosferei, făcând bucuria celor prezenți și-au adus contribuția Ansamblul Folcloric „Tulnicul” de pe lângă Casa de Cultură a Sindicatelor din Baia Mare, coordonator artistic maestrul coregraf Grigore Simionca și formația de dansuri din Codru Butesii, instructor Amalia Mureșan, care au susținut împreună un frumos program artistic de cântece și dansuri, aplaudat și apreciat de cei prezenți.
În cadrul evenimentului a avut loc și un concurs de cosit iarba la care au participat 20 de cosași. Startul concursului a fost dat de dl. primar și viceprimar. A existat și un regulament după care s-a făcut departajarea concurenților și un juriu format din: Sorin Ghedan (gazda primei ediții), Nechita Marin (câștigătorul primei ediții) și Vasile Florian, preotul parohiei Preluca Nouă. Câștigătorii au fost: premiul I, Marinescu Marius, premiul II, Tomșe Florin, premiul III, Marc Adrian, mențiune, Marinescu Vlăduț, premiul pentru cea mai mare brazdă, Florian Claudiu, și premiul pentru veteranul clăcii, Anca Teodor.
Scopul acestei manifestări a fost acela de a readuce la viață acest străvechi obicei agrar și de a (re)descoperi ceremonialul specific coasei. Acest gen de evenimente ajută oamenii, în mod special pe cei tineri, să se apropie de tradiție. Ceea ce s-a petrecut la Codru Butesii a fost, dacă vreți, un adevărat spectacol viu, unde oamenii au lucrat, au cântat și jucat, practic au aratat o parte din viața lor. Obiceiurile, în general, ne ajută nu numai să le arătăm tuturor celor interesați să vadă tradițiile așa cum erau pe vremuri, dar și să le păstrăm și mai mult, să le transmitem mai departe, pentru a nu se pierde. Cei mai vârstnici și cu experiență, au încercat să le transmită celor tineri tehnicile tradiționale și indeletnicirile de cosit, de bătut coasa, de ascuțit și de uscatul fânului. Această asociere dintre cei mai în vârstă cu cei tineri este importantă pentru viitor, pentru păstrarea acestor obiceiuri, care tot timpul au de oferit ceva bun prezentului. Manifestarea a fost una reușită, s-a desfășurat în condiții foarte bune, fiind apreciată de participanți, organizatori și oficialități. Vă așteptăm cu drag să participați la următoarea ediție.
Grigore Simionca
Foto: Vlad Bondre