Ca să sie oile cu lapte trebuie să le duci toamna la berbeci. După Crăciun, Anul Nou, pă la Bobotează care era oaie bună făta. După ce făta trebuia să ai grijă de miei. Primăvara, pă la Sângiorz să făcé stână, câteodată, uneori numa pân 10 mai să făcé stână, după cum o fo primăvara, după cum o ieșit iarba. Până nu să strânjeu în stână, să tundeau oile. Cu o săptămână înainte de a se face stâna, făcéi „prânz” cu oile. Luai mielu de la oaie și meréi cu ié. Numa în zî de dulce să făcea „prânzu”, în zî de post nu, miercurea ori vinerea nu să făcea. Cu o zi înainte de stână, să ducéu oile la „știmb”. Să strânjău 3-4-5 vecini laolaltă și unde se hotăra să se facă stâna, să făcea târla, unde stăteau oile. În partea unde să muljeu oile, să făceau coșare. Să făceau 10-15 coșare, depinde cât de mare stână o fost că era stână și de 500 de oi. Sara să ducéu oile la muls, în ziua „știmbului”. Nu să mai muljeu oile până la amniazăț în ceie zî, când se făcea stâna. Fiecare om și-o muls oile lui. Apoi cât lapte ai avut…dacă o fo pă cumpănă, ț-o dat pă cumpănă, dacă o fo pă carâmb, ț-o dat pă carâmb. Mai noi e pă Kilă. Câte kile de lapte ai, atâtea kile de brânză o să primești. Depinde cât de bune oi ai avut.
Cercetare: Maria Mirela Poduț
Tematica: oierit în Valea Stejarului; ocupații de primăvară
Performer: Pătru Mihnea, 66 de ani, Valea Stejarului, 2020
Foto: Peter Lengyel