În perioada 30 octombrie – 03 noiembrie 2019, la Buşteni, a avut loc Colocviul Naţional ,,Coregrafia Dansului Tradiţional Astăzi”, ediţia a XI-a, organizat de Centrul de Cultură Prahova şi Asociaţia Aşezămintelor din România. Au fost prezenţi peste 130 de maeştri coregrafi, instructori, dansatori, directori de instituţii culturale, ansambluri, personalităţi din domeniul culturii şi artei, interesate de păstrarea autenticităţii jocului tradiţional românesc.
În cadrul Colocviului s-au prezentat studii practice de jocuri tradiţionale din Moldova de Nord – Botoşani, maestru coregraf, Ionel Petrişoru şi Ardeal, Câmpia Transilvaniei, Turda, maestru coregraf Ioan Cuc. Scopul şi obiectivele Colocviului sunt:- cunoaşterea dansurilor tradiţionale româneşti din toate zonele etnologice ale României, dedicate copiilor şi adulţilor, proiecte culturale şi parteneriate pentru promovarea dansurilor tradiţionale româneşti şi schimburi de experienţă, dezbateri- probleme cu care se confruntă instituţiile de cultură şi instructorii coregrafi, precum şi forme şi metode de predare specifice stilistic, necesare pregătirii dansatorilor, cu elementele dansului abordat. De asemenea au fost şi dezbateri pe tema transpunerii scenice a jocului popular în spectacolul folcloric, estetica-frumosul-element de bază în tabloul muzical-coregrafic: port popular, ţinută, atitudine, expresivitate, precum şi modalităţi de predare a dansului tradiţional românesc.
Judeţul Maramureş a fost reprezentat de maestrul coregraf prof.Grigore Simionca însoţit de Ansamblul Folcloric ,,Flori din Maramureş” de pe lângă Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ,,Liviu Borlan” Maramureş, manager prof.dr. Ştefan Mariş. Au fost promovate obiceiuri şi dansuri din zona Maramureşului în spectacolul extraordinar de foclor ,,Hai la hora Românească”, realizat de toţi participanţii la Colocviu. La manifestare au participat şi iubitori ai folclorului din Moldova, Bulgaria, Anglia, Ucraina şi Germania. De menţionat faptul că o româncă, Adriana Tillich, stabilită în urmă cu 23 de ani la Munchen, a dansat alături de artiştii maramureşeni, spunând că: am fost onorată să dansez şi să îmbrac costumul popular maramureşean. Ea a înfiinţat Ansamblul ,,Ciuleandra”, seniori şi juniori, iar la biserica românească din Munchen, va deschide un muzeu cu produse şi obiecte tradiţionale româneşti, unde binevoitorii pot face donaţii însoţite de o descriere a obiectelor. Preşedintele Asociaţiei Aşezămintelor Culturale din România, Nelu Ghiorghe şi directorul Centrului pentru Cultură Prahova, Anişoara Ştefănucă, au ţinut în mod deosebit să felicite prestaţia Ansamblului ,,Flori din Maramureş”, mulţumind pentru profesionalismul şi evoluţia artistică de excepţie.