Anuța lu’ Bufu, din Ieud, are 76 de ani și 7 șterguri, pe care le-a spălat și le-a pus în șatră, la uscat:
„Am luat ștergătorile de la icoane, le-am spălat, să fie mai faine. Și oi șterge colbu și le-oi pune iară. Să dorovăiesc un pic, că zin Paștile. Și no, și la mine să fie mândru. No, cum să facem? Așa facem la Paști și la Crăciun.
„Dacă-i de stat în casă… apăi îmi fac lucru-n casă. Fata me o pus fasole, o pus picioci Anuță, o pus ai, no, ce se pune-n grădină, o pus salate șî… tot o semănat ea, apoi vinie la mine să samene, c-o zis că să nu sap io p-afară atâta, că… se teme să nu mă betejesc.”
Ne spune și ce a gătit de post:
„Am făcut curet’i, așe, călit și cu fasole râșnită. Și coleșă, și-așa am făcut de mâncare. No, ieri am făcut scoverzi șî am făcut fasole așa… cu zamă, no și de-aieste facem… dacă postim, apăi tăt trebe a mânca tăt de post, tăt facem și picioci, și fasole, și cure’ti și… de-aieste, dacă nu mâncăm uauă, nu mâncăm lapte, nu mâncăm brânză, nu mâncăm mnică, apăi îi musai de-aieste a face.”
Cercetare făcută de: Ioana Brîndău, Rada Pavel
Tematica: ocupații, pregătiri de Paști, Postul Mare
Performer: Ana Florea, Ieud